Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z rodzynkami

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszną, puszystą chałkę. Doskonale smakuje podana sama lub z dodatkiem ulubionego dżemu. 

Składniki:

mleko 1 szklanka
drożdże 4 dag
masło 10 dag
cukier 5 łyżek
mąka 3 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
mąka 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 2 łyżki
rodzynki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z rodzynkami

Kroki postępowania

1

Zagotuj mleko. Ciepłe wlej do miseczki, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na kilkanaście minut.

Krok 1 - Chałka z rodzynkami foto
2

Roztop masło. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą mąkę wsyp do miski, przesiej. Dodaj sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Zagnieć ciasto dolewając mleko. Kiedy będzie odchodziło od ręki dodaj stopione masło i wyrabiaj kilkanaście minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2 - Chałka z rodzynkami foto
3

Zagnieć ciasto i podziel na 6 równych wałków. Dodaj rodzynki. Zapleć z nich warkocze i odstaw na blaszce na kilka minut.

Krok 3 - Chałka z rodzynkami foto
4

Przygotuj kruszonkę: Zagnieć 2 łyżki mąki, cukier wanilinowy i 2 łyżki masła aby powstały grudki. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i potrzep kruszonką. Włóż do pieca na 30 min. w temp. 180 stopni

Krok 4 - Chałka z rodzynkami foto
5

Brązowiutkie chałki wyciągnij, odczekaj aż przestygną i pokrój i plastry.

Krok 5 - Chałka z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak