Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Chałka z makiem

białej maki pszennej wysoko glutenowej 330 gram
białej maki pszennej chlebowej 670 gram
cukier 55 gram
żółtko jajek 75 gram
jajko 140 gram
olej 75 gram
woda 320 gram
sól 19 gram
drożdże 25 gram
mak 3 łyżka

Dodatkowo

żółtko jajek 1 szt
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z makiem

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki mokre dodaje do miski
Krok 1 - Chałka z makiem foto
2
Teraz składniki suche , mieszam wszystko razem i zagniatam ciasto.
Krok 2 - Chałka z makiem foto
3
Ciasto kroję na połowę i zostawiam do wyrośnięcia
Krok 3 - Chałka z makiem foto
4
Ciasto podzieliłam na 9 kul i zostawiłam pod ściereczką na 15 minut zostawiam tak.
Krok 4 - Chałka z makiem foto
6
Każdą kule rozwałkowałam na 25 cm
Krok 5 - Chałka z makiem foto
7
zaplotłam 3 chałki po 3 warkocze zostawiłam na naoliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
Krok 6 - Chałka z makiem foto
8
Chałki posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Krok 7 - Chałka z makiem foto
9
Posypałam suchym makiem.
Krok 8 - Chałka z makiem foto
10
Wsunęłam do pieca o temp. 195 stopni i piekłam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjęłam z pieca i raz jeszcze posmarowałam ją roztrzepanym żółtkiem.
Krok 9 - Chałka z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak