Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka .

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 łyżki
woda letnia 0,5 filiżanki
mąka 3,5 filiżanki
cukier 1/3 filiżanki
mleko 1/4 filiżanki
jajko 2
żółtko jajek 3
gruba sól 2 łyżeczki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka .

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżką cukru . Jajka rozbijamy z żółtkami . Wyrabiamy dobrze mieszając z pozostałymi składnikami . nakrywamy folię plastykową i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godz . Następnie ponownie wyrabiamy . Ciasto dzielimy na 3 części , toczymy z nich wałki , cieńsze na końcach i znowu na 20 min pod folią zostawiamy do podrośnięcia . Splatamy warkocz , przekładamy na blaszkę i po raz kolejny zostawiamy na 45 min do wyrośnięcia . Pieczemy w temp 180 stopni ok 35 - 40 min .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 15.10.2013 16:20
pyszne są takie bułeczki
edyta1973 02.09.2013 14:43
jesli faktycznie wychodzi z tego chalka to gratuluje przepisu. W koncu ktos cos zdrowego dal tutaj
Mniam 30.08.2013 16:01
Bardzo lubię domowe chałki.
Czarnula87 30.08.2013 14:47
z dżemem mniam
sasanka 30.08.2013 11:32
Muszę wypróbować Twój przepis bo raz robiłam chałkę i wyszła średnia :/
bogusia19 30.08.2013 09:17
smakowicie wyglada
dodi 30.08.2013 09:10
domowa chałka - to palce lizać
rafał5 30.08.2013 07:49
fajnie wygląda.
SmakolykiJoanny 30.08.2013 07:01
Drożdżowa pyszność też muszę się zabrać i zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak