Doradca Smaku XV: Halibut z sosem z małży i pomidorów, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Halibut z sosem z małży i pomidorów, odc. 32

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Halibut z sosem z małży i pomidorów -  zdrowy i inspirowany kuchnią włoską obiad. Jeśli lubicie halibuta, koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z halibuta

    2 po 150 g gramów
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżka

Sos:

  • czosnek

    1 ząbek
  • biała część pora

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1/2 sztuki
  • masło

    1/4 kostki
  • małże

    200 gramów
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    2 łyżeczki

Do smaku:

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku

Dip:

  • ogórek małosolny

    1 sztuka
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk
  • świeża kolendra

    1/2 pęczka
  • dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili

    3 łyżki

Do dekoracji:

  • świeża kolendra

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Halibut z sosem z małży i pomidorów, odc. 32

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone filety halibuta oprószamy przyprawą do ryb. Rybę wkładamy do piekarnika ustawionego na termoobieg i nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut.

2. Gdy filety się pieką, przygotowujemy sos. Czosnek oraz białą część pora siekamy w cienkie plastry. Ze sparzonego pomidora zdejmujemy skórkę, a następnie wykrawamy gniazda nasienne. Pozostałą część kroimy w kostkę.

3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i por, mieszamy i po chwili dodajemy  pokrojone w kostkę pomidory oraz mięso małży, a następnie doprawiamy chilli pieprzem cayenne. Mieszamy sos i dusimy minutę.

5. Do sosu dolewamy wino, solimy i mieszamy całość. Po chwili dodajemy  śmietanę i łączymy wszystkie składniki. Solimy do smaku i gotujemy 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy liofilizowany szczypiorek, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.

6. Przygotowujemy dip. Na dużych oczkach tarki trzemy ogórek małosolny. Siekamy oliwki i kolendrę. Składniki łączymy w misce i dodajemy dip śmietanowy z pomidorami i chilli. Całość dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Filet z halibuta układamy na sosie z małży i pomidorów. Udekorowane listkami kolendry danie podajemy ze śmietanowym dipem.

Doradca Smaku
Liofilizowany szczypiorek przed podaniem można przelać wodą. Dzięki temu uzyskamy piękny, wyrazisty kolor w naszym daniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat