Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Halibut z sosem z małży i pomidorów, odc. 32

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(33)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Halibut z sosem z małży i pomidorów -  zdrowy i inspirowany kuchnią włoską obiad. Jeśli lubicie halibuta, koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Składniki:

filety z halibuta 2 po 150 g gramów
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka

Sos:

czosnek 1 ząbek
biała część pora 1 sztuka
pomidor malinowy 1/2 sztuki
masło 1/4 kostki
małże 200 gramów
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
śmietana 12% 3 łyżki
Szczypiorek liofilizowany Prymat 2 łyżeczki

Do smaku:

Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Kurkuma mielona Prymat do smaku

Dip:

ogórek małosolny 1 sztuka
oliwki zielone Smak 10 sztuk
świeża kolendra 1/2 pęczka
dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili 3 łyżki

Do dekoracji:

świeża kolendra 1 garść

Porada

Liofilizowany szczypiorek przed podaniem można przelać wodą. Dzięki temu uzyskamy piękny, wyrazisty kolor w naszym daniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Halibut z sosem z małży i pomidorów, odc. 32

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone filety halibuta oprószamy przyprawą do ryb. Rybę wkładamy do piekarnika ustawionego na termoobieg i nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut.

2. Gdy filety się pieką, przygotowujemy sos. Czosnek oraz białą część pora siekamy w cienkie plastry. Ze sparzonego pomidora zdejmujemy skórkę, a następnie wykrawamy gniazda nasienne. Pozostałą część kroimy w kostkę.

3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i por, mieszamy i po chwili dodajemy  pokrojone w kostkę pomidory oraz mięso małży, a następnie doprawiamy chilli pieprzem cayenne. Mieszamy sos i dusimy minutę.

5. Do sosu dolewamy wino, solimy i mieszamy całość. Po chwili dodajemy  śmietanę i łączymy wszystkie składniki. Solimy do smaku i gotujemy 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy liofilizowany szczypiorek, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.

6. Przygotowujemy dip. Na dużych oczkach tarki trzemy ogórek małosolny. Siekamy oliwki i kolendrę. Składniki łączymy w misce i dodajemy dip śmietanowy z pomidorami i chilli. Całość dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Filet z halibuta układamy na sosie z małży i pomidorów. Udekorowane listkami kolendry danie podajemy ze śmietanowym dipem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak