Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćevapcići z sosem tzatziki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kotlety

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula biała 1 sztuka
czosnek ząbki 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia

Sos tzatziki

jogurt grecki 300 g
ogórek zielony 1 sztuka
czosnek ząbki 5 sztuk
lubczyk świeży 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ćevapcići z sosem tzatziki

Przyrządzić sos. Obrać ogórka, zetrzeć go na tarce z małymi oczkami, przełożyć na sito, posilić i osączyć. Lubczyk opłukać, posiekać. Do ogórka dodać jogurt, lubczyk i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos schłodzić w lodówce.
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, 2 łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę.
Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 08.02.2015 16:29
świetne danie
IwonaDD 08.02.2015 14:13
pyszności!!!
R'n'G Kitchen 08.02.2015 14:06
Fajne połączenie dwóch kuchni. Pysznie :)
Magula 08.02.2015 13:35
Zjadłabym dzis taki obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak