Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny z soczewicą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 1/2 szkl.
marchew 2 szt.
cebula 1 szt.
ziemniaki 800 gram
jajko 1 szt.
mąka 250 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kminek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 4 szt.
jogurt grecki do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny z soczewicą

Kroki postępowania

1
Soczewicę płuczemy i gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim w osolonej wodzie. Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, należy uważać i nie gotować jej za długo. Odcedzamy.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, marchew trzemy na drobnych oczkach i dodajemy do cebuli. Dodajemy kminek i smażymy 3-4min. Zdejmujemy z ognia studzimy i łączymy z soczewicą.
Krok 1 - Cepeliny z soczewicą foto
2
Połowę ziemniaków gotujemy, drugą połowę trzemy na drobnych oczkach. Wystudzone ziemniaki blendujemy, łączymy z surowymi, dodajemy jajko, obie mąki, sól i wyrabiamy ciasto.
Formujemy okrągłe placki grubości ok. 1cm, na każdym układamy farsz i zlepiamy w kształt cepelina.

Gotujemy od momentu wypłynięcia 15-20min. na małym ogniu.
Krok 2 - Cepeliny z soczewicą foto
3
Podajemy polane zrumienioną cebulką i jogurtem greckim.
Krok 3 - Cepeliny z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.01.2014 16:26
rewelacyjne danie
Klausia 11.01.2014 17:12
pomysłowe, bardzo mi się podoba :)
Kolorowa 30.12.2013 21:56
Mmmmmmm super ;)
gusia1000 23.12.2013 13:26
Zrobię to, bo warto.
okrysia 21.12.2013 08:03
SMACZNE TO!
Bernadeta1 14.12.2013 00:17
super przepis
joanna__s 12.12.2013 19:40
Pyszne danie. Super.
Marlenka.S 12.12.2013 18:10
palce lizać, uwielbiam takie potrawy
monika141 12.12.2013 16:49
fajne jedzonko
Marta1986 12.12.2013 16:42
pyszności mniam
Monika10 12.12.2013 15:54
super wyglądają
Romanowka 12.12.2013 15:51
Farsz jest miękki a ciasto jest zwarte.
sasanka 12.12.2013 15:08
Jakiś czas temu jadłam takie cepeliny z tym, że w troszkę innym kształcie i z nadzieniem mięsnym. Bardzo mnie te dziwne klucho-pyzy zainteresowały i teraz już wiem jak je zrobić :)? mam tylko pytanie: czy środek ma być taki bardzo miękki? bo ja takie właśnie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak