Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny z łopatką i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

łopatka wieprzowa 300 gram
pieczarki 200 gram
cebula biała 1/2 sztuki
olej do smażenia 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Cepeliny

ziemniaki 700 gram- po obraniu
ziemniaki ugotowane 400 gram
mąka 50 gram
mąka ziemniaczana 200 gram
jajko 2 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny z łopatką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Farsz: Mięso umyć, lekko osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą w takiej ilości aby dobrze je pokryła i zagotować. Zebrać burzowiny które zbierają się na powierzchni. Następnie dodać około 1/2 łyżeczki soli i rozmaryn. Gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić, ostudzić. Następnie zmielić w maszynce lub zmiksować w blednerze.
Krok 1 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
2
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze około 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zdjąć z ognia i dodać bulkę tartą i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Krok 2 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
3
epeliny: Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z wody. Dodać do miski z ugotowanymi ziemniakami i wymieszać.
Krok 3 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
4
Wbić jajka i dodać mąki dobrze wyrobić ciasto.
Krok 4 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
5
Wykonanie: Nabrać małą porcję ciasta i zrobić kuleczkę. Spłaszczyć ją i nałożyć łyżkę farszu, zlepić ponownie w kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą i partiami wrzucać cepeliny. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 10 minut. Podawać z roztopionym smalczykiem. Smacznego!
Krok 5 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 19.08.2014 22:52
Pyszności na talerzu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak