Cepeliny z łopatką i pieczarkami

Cepeliny z łopatką i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

farsz

  • łopatka wieprzowa

    300 gram
  • pieczarki

    200 gram
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka

Cepeliny

  • ziemniaki

    700 gram- po obraniu
  • ziemniaki ugotowane

    400 gram
  • mąka

    50 gram
  • mąka ziemniaczana

    200 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
Farsz: Mięso umyć, lekko osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą w takiej ilości aby dobrze je pokryła i zagotować. Zebrać burzowiny które zbierają się na powierzchni. Następnie dodać około 1/2 łyżeczki soli i rozmaryn. Gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić, ostudzić. Następnie zmielić w maszynce lub zmiksować w blednerze.
Krok 2 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze około 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zdjąć z ognia i dodać bulkę tartą i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Krok 3 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
epeliny: Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z wody. Dodać do miski z ugotowanymi ziemniakami i wymieszać.
Krok 4 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
Wbić jajka i dodać mąki dobrze wyrobić ciasto.
Krok 5 - Cepeliny z łopatką i pieczarkami foto
Wykonanie: Nabrać małą porcję ciasta i zrobić kuleczkę. Spłaszczyć ją i nałożyć łyżkę farszu, zlepić ponownie w kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą i partiami wrzucać cepeliny. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 10 minut. Podawać z roztopionym smalczykiem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

19.08.2014 22:52
Pyszności na talerzu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat