Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cepeliny z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki surowe 1 kg
ziemniaki ugotowane 500 g
mąka 400 g
jajko 2 szt
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
jabłka 5-6 dużych
cukier brązowy do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: cepeliny z jabłkami

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Surowe, obrane ziemniaki potarkowałam na małych oczkach. Odcisnęłam, bo miały sporo wody. Wymieszałam ziemniaki z przesianą mąką, jajkami i solą. wyrobiłam jednolitą masę.

Jabłka starłam na dużych oczkach. Odcisnęłam sok. Dodałam cukier i cynamon. Wymieszałam.

Z masy ziemniaczanej odrywałam kawałki, formowałam kule i rozpłaszczałam. Na środek każdej kładłam jabłka i zlepiałam cepeliny.
Gotowałam w lekko osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia.

Podałam polane śmietaną. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.11.2012 17:11
warto wypróbować
matesko 23.11.2012 14:00
ciekawy przepis
monisia1977 21.11.2012 06:25
dobre
babajaga1969 20.11.2012 22:42
pyszne :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak