Cebulowe pizzerinki z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mleko

    150 ml
  • drożdże świeże

    2,5 dag
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki ( rozpuszczone)
  • cebula prażona

    2 łyżki
  • siemię lniane

    2 łyżki

pozostałe składniki

  • por

    1 szt
  • olej

    2-3 łyżki
  • pieczarki

    30 dag
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • ser żółty

    10-15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn
Krok 2 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Wyrabiać przez 6-7 minut.
Krok 3 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło, prażoną cebulę i siemię lniane.
Krok 4 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Wyrobić, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 5 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony w pół krążki por.
Krok 6 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 7 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Ciasto rozwałkować, wyciąć dowolnej wielkości krążki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-12 minut.
Krok 8 - Cebulowe pizzerinki z pieczarkami foto
Na krążki ciasta wyłożyć pieczarki, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 27.06.2017 09:52
bardzo smaczne
Franciszek 26.06.2017 11:06
ładnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat