Cebulki po grecku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szalotka

    20 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    125 ml
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • Szafran nitki Prymat

    1 szczypta
  • zioła

    świeże
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cebulki po grecku foto
Przygotować składniki.Rodzynki namoczyć.
Krok 2 - Cebulki po grecku foto
Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na pół.
Krok 3 - Cebulki po grecku foto
Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól.
Krok 4 - Cebulki po grecku foto
Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon.
Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje.
Krok 5 - Cebulki po grecku foto
Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce.
Dla mnie są doskonałe na ciepło.
Christopher
Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są wyjątkowo smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lucan 14.11.2014 18:48
może jak mi zasmakuje to w koncu odwiedzę Grecję:)
odjechana 14.11.2014 14:15
Ja uwielbiam cebulkę w różnych formach :) Przepis przepyszny! :)
IwonaDD 14.11.2014 13:49
fajny przepis
msmariusz 14.11.2014 13:23
ciekawe przepis
Anna169Hosz 14.11.2014 11:20
Świetny dodatek do mięs.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat