Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze z sosem z suszonych pomidorów, pieczarkami i serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos

czosnek ząbki 4 sztuki
pomidory suszone Smak 8 sztuk
kolendra mielona szczypta
śmietana 18 proc 150 mililitrów

Cebularze

pieczarki 25 dekagramów
parmezan starty do posypania

Porada

Danie wymaga użycia gotowych cebularzy. Bez problemu można je nabyć w każdym sklepie piekarniczym. Oczywiście można też upiec je samemu, jednak wtedy już nie będzie to szybkie danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze z sosem z suszonych pomidorów, pieczarkami i serem

Sos:
Czosnek obrać, zgnieść i posiekać drobno. Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, w którym leżały pomidory. Same pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek i kolendrę. Podsmażyć 20-30 sekund i dodać pomidory. Po kolejnych kilkudziesięciu sekundach dolać śmietanę. Podgrzać całość, ale nie gotować, zdjąć z ognia.

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. Obsmażyć z dodatkiem odrobiny soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Na każdym cebularzu rozsmarować porcję sosu, następnie położyć usmażone pieczarki i posypać startym parmezanem.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu roztopienia sera.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak