Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 dag
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 kg
mleko 1 szkl
jajko 1
żółtko jajek 1
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
Farsz:
cebule 4 duże
olej 3 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
mak 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy do wrzącej wody - gotujemy 2 min. Odcedzamy i mieszamy cebulę z makiem, olejem i solą. Odstawiamy na godzinę.

Drożdże mieszamy z cukrem zalewamy połową ciepłego mleka i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy zaczyn do mąki, dolewamy pozostałe mleko, dodajemy jajko, żółtko i sól. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12- 15 części i formujemy na okrągłe placki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem następnie wykładamy cebulę. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min, następnie pieczemy w 200 st C. ok 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 18.10.2013 19:21
mniam pycha
Michał2 19.09.2013 14:47
mniam w lubelskich stronach to przysmak:)
IwonaKa 28.08.2013 14:44
nie robiłam jeszcze samodzielnie,chyba skorzystam z przepisu i spróbuję
Iwona32 12.08.2013 20:21
naprawdę świetny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak