Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
drożdże 25 g
cukier 1,5 łyzeczki
jaja 2 szt
masło 50 g
sól 1 łyzeczka
mąka pszenna 4szklanki typ650
cebula 4 duze szt
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
keczup ewentualnie
ser żółty ewentualnie

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w mleku razem z cukrem. Dodać do mąki. Masło rozpuścić. Dodać do reszty. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić pod przykryciem na godzinę.
Krok 1 - Cebulaki foto
2
W tym czasie przygotować cebulę. Obrać, pokroić w ćwiartki i plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć. Dusić na małym ogniu aż zmięknie. Doprawić odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Lekko przestudzić.
Krok 2 - Cebulaki foto
3
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 kawałków, uformować okrągłe (albo i nie ;)) placki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie.
Krok 3 - Cebulaki foto
4
Na tak przygotowane ciasto nałożyć farsz (ciasto przed nałożeniem cebuli można posmarować keczupem a cebule posypać serem żółtym – tak zrobiłam na połowie cebulaków). Odstawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Krok 4 - Cebulaki foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15-20 minut.
Krok 5 - Cebulaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 24.02.2014 10:38
po prostu uwielbiam!
caralajna 22.02.2014 21:32
bardzo je lubię
IwonaDD 22.02.2014 19:44
pychota!!!!!!!
adelajda 22.02.2014 17:00
robię podobne :)
Alex_M 22.02.2014 15:05
no to co, wyciągamy drożdże i robimy :D
Klausia 22.02.2014 12:42
są superowe, narobiłaś mi chęci na takie :)
Beatris 22.02.2014 12:26
Aż ślinka leci:D
fotoviderek 22.02.2014 09:02
Jedzonko super :)
Aleksandraa 22.02.2014 07:59
świetne :)
migotka28 21.02.2014 22:59
pyszne te maleństwa
Niki22 21.02.2014 22:39
mmm jak ja je lubię :))
Megg 21.02.2014 22:36
lubię cebulaki, pycha
RenataZ-et 21.02.2014 22:29
to coś dla mnie :)
w mojej kuchni 21.02.2014 22:25
takie cebulaki lubie na zimno
patryska76 21.02.2014 22:22
Pyszności ;-)
Milka100 21.02.2014 22:21
ale narobiłaś apetytu, poproszę o jedną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak