Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 ml
jajko 1
sól do smaku
cukier 5 g
drożdże 30 g
mleko 200 ml
olej 20 ml
cebula 4
tłuszcz 5 g
śmietana 12% 15 g
pieprz do smaku
tłuszcz do formy 1
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki

Przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać do niego mąkę, olej, jajko, reszte mleka, szczypte soli. Wyrabiać ciasto, podzielić na 12-16 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, lekko ją spłaszczyć. Placki ułożyć w dość dużej odległości od siebie na blasze. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyć krótko w tłuszczu, dodać odrobinę wody i poddusić. Po odparowaniu wody dodać łyżkę kwaśnej śmietany i jeszcze zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczyć w środku wciskając w nie dno szklanki. W powstałym wgłębieniu rozłożyć cebulę, posypać starym serem. Piec w średnio gorącym piekarniku do zarumienienia. Polecam jeść jak są ciepłe. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak