Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebulaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
woda letnia 3/4 szklanki
drożdże 30 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cebula 700 gram
ser 200 gram
olej 2 łyżki
ketchup 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: cebulaki

Kroki postępowania

1
cebulę kroimy w piórka i smażymy aż zmięknie.
- mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobina wody. ( mieszamy i odstawiamy na ok 20 minut)
po tym czasie zagniatamy ciasto dodając sól i olej (wyjdzie fajne ciasto nie sklejające się :))
dostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
gdy wyrośnie dzielimy je na ok 10 części. z każdej części formujemy kulkę i rozwałkujemy. układamy na blaszce.
Krok 1 - cebulaki foto
2
każdy placek smarujemy ketchupem , nakładamy zimną cebulę i starty ser. czasami dodaje też szynkę,
Krok 2 - cebulaki foto
3
pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. smakują zarówno zimne i ciepłe
Krok 3 - cebulaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xxxbulix 30.10.2012 12:19
wyglądają cudownie
agnieszka214 28.09.2012 19:19
lubie takie
kaja1991 28.09.2012 17:18
tylko proporcję sera i cebuli dajcie wg własnych upodobań :) kto czego woli więcej:)
kaja1991 28.09.2012 17:17
dodałam do nie których tez odrobinę szynki i też były dobre ;)
Betka 28.09.2012 17:00
mniam mniammm;)
octo 28.09.2012 16:58
ostatnio przepadam za cebula :) wiec zrobie sobie cos takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak