Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
margaryna 30 dag
sól 2 łyżeczki
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 50 g

farsz

cebula 3 sztuki
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
mak
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki

Kroki postępowania

1
Z drożdży robimy zaczyn. Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na 12 części i formujemy z niego niewielkie placuszki, spłaszczamy. Wykładamy na blaszkę.
Krok 1 - Cebulaczki foto
2
Cebulę obieramy, kroimy a następnie podduszamy na tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Cebulaczki foto
3
Na ciasto wykłądamy cebulę
Krok 3 - Cebulaczki foto
4
Część cebulaków posypujemy makiem.
Krok 4 - Cebulaczki foto
5
A część posypujemy kminkiem.
Krok 5 - Cebulaczki foto
6
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6 - Cebulaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.06.2014 13:27
lubię :)))))
stan2401 11.06.2014 20:28
pyszne bułki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak