Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 5 dag
woda letnia 5 łyżek
mleko 1 szklanka
masło 3 łyżki
olej 1 łyżka
jajko 2 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw
sól do smaku
cebule 5-6 sztuk
por (biała część) 2 sztuki
boczek 8-10 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki

Kroki postępowania

1
Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie. Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z masłem, cukrem i solą. Wszystko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jaja, wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy drożdże i całość wyrabiamy. Formujemy kulę, i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Cebulaczki foto
2
Wędlinę kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pora w talarki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju włożyć cebulę por, wędlinę i mieszając smażyć ok. 2-3 minuty dodać do smaku kucharek oraz sól pieprz całość wymieszać.
Krok 2 - Cebulaczki foto
3
Z ciasta formujemy okrągłe placuszki wielkości małego talerzyka.
Krok 3 - Cebulaczki foto
4
Nakładamy na każdy trochę farszu.
Krok 4 - Cebulaczki foto
5
Pieczemy ciasto na złoty kolor w temp. 180 stopni
Krok 5 - Cebulaczki foto
6
Podawać na gorąco.
Krok 6 - Cebulaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 02.09.2013 00:18
pyszne jedzonko, znam je pod nazwa cebularze
IKrakowianka 05.06.2013 21:10
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak