Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cavatappi z pesto niedźwiedzio - rukolowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

makaron 200 g (cavatappi)

PESTO

Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 130 g (świeży)
rukola 100 g
orzeszki piniowe 70 g
ser kozi 4 łyżki (starty)
czosnek 1 ząbek
oliwa 120 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Cavatappi z pesto niedźwiedzio - rukolowym

Kocham wszelkiego rodzaju pesta, w różnorodnych kombinacjach składnikowych. Dziś przedstawiam propozycję na zdrowe, wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne pesto z wiosennego czosnku niedźwiedziego i liści rukoli. Smak całości podkreśla dodatek koziego sera i orzeszków piniowych. Wszystko splata cudowna nuta czosnkowa. Pesto idealnie komponuje się z włoskim makaronem cavatappi.

PRZYGOTOWANIE:

1. Orzeszki piniowe prażymy delikatnie na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu.

Twardy ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Czosnek niedźwiedzi pozbawiamy cebulek i siekamy liście na mniejsze kawałki. Siekamy także liście rukoli i oba składniki przekładamy do rozdrabniacza, skrapiając je oliwą z oliwek. Miksujemy liście dla dobrego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.

Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbite w moździerzu orzeszki piniowe, około 4 czubate łyżki koziego sera oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie włączamy mikser dosłownie na kilka sekund, aby dobrze połączyć wszystkie składniki.

Na sam koniec pesto doprawiamy solą oraz białym i czarnym pieprzem.

2. Makaron cavatappi gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i od razu (jeszcze gorący makaron) mieszamy w przygotowanym pesto.

Danie możemy posypać dodatkową ilością koziego sera :)

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 16.04.2015 15:26
Wygląda bardzo apetycznie:)
Monika-twin 16.04.2015 13:26
pyszne i zdrowe.
Franciszek 16.04.2015 12:19
Super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak