"Castagnole" nadziewane kremem

"Castagnole" nadziewane kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    220 gram
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    50 gram
  • proszek do pieczenia

    8 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • masło miękkie

    30 gram
  • wino białe wytrawne

    50 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    do dekoracji
  • krem czekoladowy i cytrynowy

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

-Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie ciasto.
-Przykryć i wstawić do lodówki na ok.30 min.
-Schłodzone ciasto podzielić na kilka części , utworzyć wałeczki o średnicy ok.2 cm. , pokroić na kawałki długości ok. 2 cm.
-Z każdego kawałeczka uformować w dłoniach kulkę.
-Rozgrzać olej i wkładać po kilka szt./ uwaga: rosną/, smażyć do osiągnięcia złotego koloru ,po czym przewrócić na druga stronę. Smażyć na wolnym ogniu aby środek był upieczony.
-Gotowe castagnole układać na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar tłuszczu.
-Całkowicie ostudzone nadziewać kremem przy pomocy szprycy cukierniczej z długą nasadką./ilość kremu podana orientacyjnie/
-Posypać cukrem pudrem.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beatris

05.02.2013 23:31
Mam ochotę na takiego "pączusia". Z takim przepisem ich przygotowanie nie będzie trudne.

manaika

05.02.2013 23:12
super!

natalia.doradca

05.02.2013 23:04
pyszności

Noruas

05.02.2013 23:01
fajne na szybki deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat