Carpaccio ze śledzia norweskiego z sałatką pomidorowo-bazyliową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Filety ze śledzia norweskiego

    400 g
  • oliwa

    9 łyżek
  • czosnek marynowany Smak

    8 ząbków
  • papryczka chili

    1 szt
  • pomidory

    2 szt
  • orzeszki piniowe

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5 szt
  • pieprz ziołowy XXL

    do smaku
  • bazylia

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę (4 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, 1 posiekana mała papryczka chili, ½ pęczka świeżej bazylii
pieprz ziołowy, cukier), dokładnie mieszając wszystkie jej składniki. Filety ze śledzia norweskiego zalać marynatą i odstawić na 12 godzin. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki i dekoracyjnie ułożyć na talerzu.
Pomidory i listki bazylii pokroić, orzeszki i czosnek drobniutko posiekać. Oliwę z oliwek połączyć z orzeszkami, czosnkiem oraz sokiem z cytryny i wymieszać z pomidorami.
Sałatkę dekoracyjnie ułożyć pośrodku talerza, wewnątrz carpaccio. Całość udekorować kolorowym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 01.09.2013 08:58
u Doradcy to zawsze można zgłodniec
Justyna223 23.01.2013 18:43
pycha
Justyna223 23.01.2013 18:41
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat