Carpaccio z buraków z orzechami i świeżym tymiankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 szt.
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    kilka szt.
  • listki świeżego tymianku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki porządnie szorujemy i myjemy. Każdego buraka owijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut, lub dłużej - w zależności od wielkości buraków.
Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Układamy na talerzu w formie wachlarza, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
Skrapiamy olejem i octem balsamicznym, delikatnie posypujemy solą.
Całość posypujemy posiekanymi orzechami i listkami tymianku.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 21.12.2013 14:32
Może nie na temat, ale... piękny talerz :D
Ola1984 21.12.2013 09:35
Świetny pomysł na przystawkę.
Joannasz3190 20.12.2013 22:15
Pyszności :)
Megg 20.12.2013 20:57
smaczna i zdrowa przekaska
Renata9 20.12.2013 20:43
smaczne jedzonko
norweska20 20.12.2013 19:23
buraczki pierwsza klasa
Pyszota 20.12.2013 19:11
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat