Carpaccio z buraków pieczonych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki średnie

    2 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1 do smaku
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • pieprz

    1 do smaku
  • oliwa

    3 lyzki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Carpaccio z buraków pieczonych foto
Buraki myję dokładnie, osuszam, odcinam korzonki. Zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Piekę w piekarniku temp 180 stopni przez 2 godziny. Proponuje piec buraki przy okazji pieczenia czegoś innego. Ja piekłam chleb w tym czasie.
Krok 2 - Carpaccio z buraków pieczonych foto
Po upieczeniu obieram ze skóry i kroję na plastry. Układam an talerzu i robię sos. Czosnek rozgniatam, dodaję oliwę, sok z cytryny, bazylię. Sól, pieprz. Całość mieszam i polewam buraki sosem.
Krok 3 - Carpaccio z buraków pieczonych foto
Słonecznik prażę na patelni i też dodaję, posypuję szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 10.05.2013 15:33
zawsze gotuję buraczki,muszę skorzystać z przepisu i spróbować pieczonych
ONY_za_kare 01.05.2013 15:38
jak to u Ciebie.. PYSZNIE!
gosia56 30.04.2013 20:09
bardzo lubię takie pieczone buraki juz nie gotuję nawet do sałatek do słoików
dwa pokoje z kuchnią 29.04.2013 09:47
pięknie podane!
Alex_M 29.04.2013 09:44
swietny pomysl na zdrowe buraczki!
mysza75 29.04.2013 00:45
Masz rację Ola podpisuje się rękoma i nogami pod tym co napisałaś :-)
miszelka 28.04.2013 20:10
super, proste, polskie i pycha :)
Ola1984 28.04.2013 16:58
Buraki wciąż są niedocenionym warzywem, a są przecież takie smaczne i dają tyle możliwości w kuchni :) Twoje carpaccio jest tego idealnym przykładem :)
Konczi 28.04.2013 16:40
mniam! rewelacyjny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat