Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

cannelloni ze szpinakiem i orzechami

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak
25 dkg
masło
1 łyżka
śmietanka słodka
1,5 łyżki
cebula
2 szt małe
orzechy włoskie
3/4 filiżanki
jajko
1 szt
ser żółty starty
1 łyżka
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
sos
1 łyżka
mąka
1,5 łyżki
mleko
2 filiżanki
żółtko jajek
2 szt
żółty ser starty
1/2 szklanki
masło
1,5 łyżki
cannelloni
8 rurek

Przepis i sposób przygotowania na: cannelloni ze szpinakiem i orzechami

Makaron gotujemy w osolonej wodzie,szpinak myjemy i gotujemy w osolonej wodzie 1 min,osuszamy go i siekamy.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Masło rozpuszczamy i dusimy na nim cebulę,dodajemy śmietanę,szpinak i smażymy 5 min.Orzechy grubo siekamy i zarumieniamy je na patelni i dodajemy do szpinaku.Do całości dodajemy jeszcze ser i roztrzepane jajko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i galką muszkatołową.Każdą rurkę napełniamy 1 łyżką farszu i układamy w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.Następnie przygotowujemy sos -w naczyniu rozgrzewamy masło ,dodajemy mąkę i mieszamy aż się zarumieni,następnie rozprowadzamy mlekiem i gotujemy 10 min na małym ogniu mieszając co jakiś czas.Zdejmujemy z ognia,dodajemy żółtka i połowę sera,przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.Tak przygotowanym sosem polewamy makaron i posypujemy resztą sera.Pieczemy 15 min w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.09.2012 14:00
fajny przepis tym bardziej że uwielbiam szpinak
dorotka0000025 12.09.2011 13:15
swietne
halinka1011 17.04.2011 09:16
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak