Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z pomidorowym beszamelem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

cannelloni 12 rurek
cebula biała 3 szt
mięso mielone wieprzowe 300 g
pieczarki kilka sztuk
papryka czerwona 1/2 szt
pomidory krojone z puszki 200 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ser żółty 200 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
bazylia
chilli
masło do formy
natka pietruszki do dekoracji

Pomidorowy beszamel

pomidory krojone z puszki 200 g
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 1,5 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z pomidorowym beszamelem

Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Pomidorowy beszamel:
W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu aż sos stanie się gęstszy i zyska konsystencję śmietany). Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem zalewamy rurki. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy w 190*C przez 25-30 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, rurki posypujemy żółtym serem i zapiekamy do zarumienienia się wierzchu. Dekorujemy natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 30.03.2016 08:43
Ładnie wygląda i na pewno dobrze smakuje.
Ada-Gaba 29.03.2016 21:42
przepyszny obiadek
Iwusia 29.03.2016 21:21
ale bym spałaszowała :)
kd045 29.03.2016 21:07
Uwielbiam canneloni
VioletoweKucharzenie 29.03.2016 19:42
Uwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak