Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mięsem mielonym i sosem śmietanowo serowym
Zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej rurki na 3 min. Odcedzić i ostudzić.
Na patelnię wlać olej i najpierw podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i marchewki starte na grubych oczkach przez około 1 min, dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 8min. Do mięska dodać sól, pieprz, paprykę ostrą, maggi, podlać delikatnie wodą. Jak woda się zagotuje dodać przecier pomidorowy, wycisnąć 2 ząbki czosnku i drobno posiekane listki bazylii. Wymieszać i odstawić na bok do przestygnięcia.
W miseczce wymieszać śmietanę z serem, wyciśniętymi 3 ząbkami czosnku, kucharkiem.
Rurki ponadziewać farszem z mięsa i poukładać w brytfannie. Zalać śmietaną z serem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 min.