Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni "prawie tradycyjne"

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron canneloni 12 szt
mięso mielone wołowe 250 g
mięso mielone wieprzowe 250 g
cebula 1
olej do smażenia
ser żółty

sos beszamelowy

mleko 2 szklanki
mąka 3 pełne łyżki
margaryna 50 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni "prawie tradycyjne"

1.Mięso zmielić. Na oleju przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni- dodać mięso i smażyć około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozrobić w szklance zimnej wody zawartość przyprawy bolońskiej i wlać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut. Mięso ostudzić.
2.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Makaron cannelloni napełniać usmażonym mięsem, rurki układać obok siebie w naczyniu. Makaronu wcześniej nie gotować. Następnie przygotować sos beszamelowy.
3.Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
4.Przygotowane wcześniej napełnione rurki polać obficie sosem beszamelowym. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut. Następnie posypać startym żółtym serem i piec jeszcze około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 11.08.2015 13:24
lubimy cannelloni
Adamorek 11.08.2015 09:23
ale tradycyjnie pyszne
Bernadeta1 10.08.2015 21:22
bardzo takie lubię
agaK. 10.08.2015 20:35
Wygląda smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak