Ifa

Calzone w wersji mini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa

    400 g, typ 1050
  • drożdże suche

    1,5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    280-300 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1
  • sezam

Farsz

  • mięso z kurczaka

    300 g
  • cebula

    1
  • curry

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • warzywa konserwowe

    420 g
  • żółty ser starty

    80 g
  • olej do smażenia

Dip jogurtowy

  • jogurt naturalny

    150 g
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Calzone w wersji mini foto
Do miski wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj, dodaj oliwę, sól i cukier. Zacznij mieszać - najlepiej robotem, wlewaj ciepłe mleko i mieszaj. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw ciasto na ok. 1 godzinę do wyrastania.
Krok 2 - Calzone w wersji mini foto
Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę poszatkuj. Na patelnię wlej ok. 2 łyżki oleju, usmaż cebulę na złoto, dodaj mięso z kurczaka, posyp curry, pieprzem ziołowym i czosnkiem, smaż krótko, często mieszając. Odstaw do ostudzenia.
Krok 3 - Calzone w wersji mini foto
Mięso wymieszaj z odsączonymi warzywami.
Krok 4 - Calzone w wersji mini foto
Ciasto rozwałkuj dosyć cienko. Talerzykiem, lub jakimś denkiem o średnicy 10-11 cm, wykrawaj okręgi.
Krok 5 - Calzone w wersji mini foto
Na środek kładź 2-3 łyżki farszu, na czubek posyp serem, ciasto złóż jak pieróg i zlep brzegi.
Krok 6 - Calzone w wersji mini foto
Układaj na blaszce. Każdy pieróg posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 16-18 minut. Dip jogurtowy: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Ifa
Mięso z kurczaka było mięsem z rosołu. Warzywa konserwowe to mieszanka: groszku, marchewki i kukurydzy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andrzej132 14.11.2015 13:40
ciekawy przepis
kloruś 14.11.2015 09:34
chętnie bym skosztowała!
Jadwiga/Jaga85 13.11.2015 20:13
Pyszna propozycja!
MałaMi89 13.11.2015 19:20
Uwielbiam takie sycące przekąski :) calzone robię często, wielkość to już zależy od ochoty i potrzeby :) ale z reguły większe, żeby szybciej wypełnić, skleić, upiec i zjeść :D
mikrusiak 13.11.2015 18:58
fajny pomysł na przekąskę :)
Justi2401 13.11.2015 18:29
Ale pyszna przekąska!
Mala 13.11.2015 18:16
fajnie podane
Bernadeta1 13.11.2015 17:29
Chętnie bym się poczęstowała, kusi smakiem
2milutka 13.11.2015 16:44
Cudowne smaki !
mileneczka5 13.11.2015 15:51
bardzo smacznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat