Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Byczki z mięsem i rydzami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
ziemniaki 1 1/5 kg
mąka pszenna 40 dag
mąka ziemniaczna 2-3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól
Nadzienie:
rydze 40 dag
mięso z kurczaka gotowane 40 dag
por 1/2 sztuki
masło 2-3 łyżki
okrasa
słonina
cebula biała 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Byczki z mięsem i rydzami

Kroki postępowania

1
Nadzienie: Gotowane mieso z kurczaka zmielić przez maszynkę do mięsa.(ja miałam miesko z rosołu) oczyszczone i umyte rydze pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę wrzucić na suchą patelnię i smażyć do momentu odparowania z nich całej wody po tym czasie dodać masło oraz pokrojony drobniutko por i cebulę i nadal dusić pod przykryciem aż cały sok wyparuje. Odstawić do wystygnięcia ,nastepnie zmieszać z farszem mięsnym doprawić do smaku solą i pieprzem najlepiej tylko tymi przyprawami aby nie zabic niczym zapachu grzybów.Wyrobić łyżką dokładnie.
Krok 1 - Byczki z mięsem i rydzami foto
2
Ciasto: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie zostawić do ostygniecia.Następnie zimne zemleć w maszynce do miesa,potem zmieszać na stolnicy z mąką pszenną i ziemniaczaną wbić jajka i wyropić kopytkowe ciasto.Uformować placek,rozwałkować niezbyt cienko tak aby przy zlepianiu ciasto się nie rozrywało.Rozwałkowane pociać na prostokąty około 4/7 cm.
Farsz i nakładać porcjami na pokrojone ciasto tak aby można było dokładnie zlepić brzegi. Wrzucić na osoloną wodę gotować 2-3 minuty po czym odcedzić przelać wodą i polać wytopioną słoninką przesmażoną z cebulą.
Krok 2 - Byczki z mięsem i rydzami foto
3
Tak wyglądają zalepione byczki
Krok 3 - Byczki z mięsem i rydzami foto
4
Smacznego życzę;)
Krok 4 - Byczki z mięsem i rydzami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pajecznik 20.10.2013 10:39
Mam trochę grzybów leśnych, więc zabieram się do pracy.
Mniam 20.10.2013 10:27
Bardzo smaczne to musi być!
lara 20.10.2013 09:38
ciekawe połączenie
Joannasz3190 19.10.2013 20:16
Świetnie się prezentuje :)
adelajda 19.10.2013 19:29
super smak musi mieć to nadzienie !!
kasienka23 19.10.2013 19:11
już uwielbiam to danie!
Izabela77 19.10.2013 18:38
ale pyszne, z moimi ulubionymi grzybami
sanielcia 19.10.2013 18:36
jakie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak