Byczki z mięsem i rydzami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • ziemniaki

    1 1/5 kg
  • mąka pszenna

    40 dag
  • mąka ziemniaczna

    2-3 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

  • Nadzienie:

  • rydze

    40 dag
  • mięso z kurczaka gotowane

    40 dag
  • por

    1/2 sztuki
  • masło

    2-3 łyżki
  • okrasa

  • słonina

  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Byczki z mięsem i rydzami foto
Nadzienie: Gotowane mieso z kurczaka zmielić przez maszynkę do mięsa.(ja miałam miesko z rosołu) oczyszczone i umyte rydze pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę wrzucić na suchą patelnię i smażyć do momentu odparowania z nich całej wody po tym czasie dodać masło oraz pokrojony drobniutko por i cebulę i nadal dusić pod przykryciem aż cały sok wyparuje. Odstawić do wystygnięcia ,nastepnie zmieszać z farszem mięsnym doprawić do smaku solą i pieprzem najlepiej tylko tymi przyprawami aby nie zabic niczym zapachu grzybów.Wyrobić łyżką dokładnie.
Krok 2 - Byczki z mięsem i rydzami foto
Ciasto: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie zostawić do ostygniecia.Następnie zimne zemleć w maszynce do miesa,potem zmieszać na stolnicy z mąką pszenną i ziemniaczaną wbić jajka i wyropić kopytkowe ciasto.Uformować placek,rozwałkować niezbyt cienko tak aby przy zlepianiu ciasto się nie rozrywało.Rozwałkowane pociać na prostokąty około 4/7 cm.
Farsz i nakładać porcjami na pokrojone ciasto tak aby można było dokładnie zlepić brzegi. Wrzucić na osoloną wodę gotować 2-3 minuty po czym odcedzić przelać wodą i polać wytopioną słoninką przesmażoną z cebulą.
Krok 3 - Byczki z mięsem i rydzami foto
Tak wyglądają zalepione byczki
Krok 4 - Byczki z mięsem i rydzami foto
Smacznego życzę;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pajecznik 20.10.2013 10:39
Mam trochę grzybów leśnych, więc zabieram się do pracy.
Mniam 20.10.2013 10:27
Bardzo smaczne to musi być!
lara 20.10.2013 09:38
ciekawe połączenie
Joannasz3190 19.10.2013 20:16
Świetnie się prezentuje :)
adelajda 19.10.2013 19:29
super smak musi mieć to nadzienie !!
kasienka23 19.10.2013 19:11
już uwielbiam to danie!
Izabela77 19.10.2013 18:38
ale pyszne, z moimi ulubionymi grzybami
sanielcia 19.10.2013 18:36
jakie pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat