Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata
-
filet z kurczaka
500 g -
jogurt naturalny
3 łyżki -
imbir
3 cm -
czosnek
3 ząbki -
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1/2 łyżeczki -
kurkuma
1/2 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
sok z limonki
2 łyżki
Sos
-
masło klarowane
2 łyżki -
cebula
2 -
passata pomidorowa
180 ml -
czosnek
3 ząbki -
imbir
3 cm -
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
kozieradka
1/2 łyżeczki (mielona) -
kolendra
1/2 łyżeczki (mielona) -
kurkuma
1 łyżeczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
kardamon ziarna
2 -
orzechy nerkowca
1/2 szklanki mielonych -
laska cynamonu
1 -
śmietana kremówka
120 ml -
mleko
1/2 szklanki -
cukier trzcinowy
1 łyżka -
sok z limonki
2 łyżki -
masło
40 g
Dodatkowo
-
natka kolendry
Sposób przygotowania
Marynata
Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10-15 minut.
Sos
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Następnie dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti.
– kurczaka można również podsmażyć na patelni – nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się