Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery z indyka i ciecierzycy

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotleciki

mięso mielone indycze 400 g
ciecierzyca 1 puszka
dymki ze szczypiorkiem 2 sztuki
jajko 1 sztuka
natka kolendry
sok z limetki 1 łyżeczka
imbir 1 cm
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki
orzechy 1/4 szklanki

Dodatki

pomidorki koktajlowe
sałata
limonki

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z indyka i ciecierzycy

Ciecierzycę odcedzić, zmiksować blenderem na papkę.

Dodać mięso mielone, jajko, posiekaną dymkę, kolendrę, czosnek i imbir. Przyprawić solą, pieprzem sokiem z limonki, kurkumą, cayenne.

Masę dokładnie wymieszać, uformować 8 kotlecików, każdy lekko obsypać panierką przygotowaną z mielonej bułki tartej i mielonych orzechów.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć 4 kotleciki po 2 minuty z każdej strony. Powtórzyć drugą turę kotlecików.

Po usmażeniu kotlecików, na patelnię ułożyć pomidorki, podsmażyć aż skórka zacznie się marszczyć.

Na talerzu ułożyć sałatę, burgery (mi dwa wystarczyły), podsmażone pomidorki i kawałki limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.09.2016 20:41
Dobre smaki podano
kuchcik89 17.09.2015 19:28
ciekawe danie :)
Monika-twin 17.09.2015 18:09
fajne burgery.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak