Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym

Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • piersi z kurczaka

    2 szt
  • bułka do hamburgerów

    4 szt
  • pomidory

    5 szt
  • ser cheddar

    4 szt
  • sałata lodowa

    1 szt
  • Kurczak panier do drobiu Prymat

    1 opakowanie
  • olej do smażenia

    100 ml

Sosy

  • jogurt grecki

    400 g
  • majonez

    4 łyżki
  • koperek

    1 szt
  • sos

    BBQ 1 szt
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
Myjemy pomidory. Kroimy w cienkie plastry. Wybieramy tylko te bez szypułek.
Krok 2 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
Sałatę lodową myjemy. Suszymy w maszynce do suszenia lub ręcznikiem papierowym. Kroimy. Do burgerów wybieramy tylko zielone liście.
Krok 3 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
Siekamy drobno koperek. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na koniec dodajemy 4-5 łyżek majonezu do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
Kroimy kurczaka na duże solidne części. Jeżeli kawałek piersi jest gruby nie zbijamy jej tłuczkiem tylko kroimy na pół żeby była bardziej płaska. Zgodnie z instrukcją robimy kurczaka w panierce.
Krok 5 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
Smażymy kurczaka na głębokim oleju. Przewracamy po 2 minutach na drugą stronę i czynność powtarzamy 2-3 razy. Istotne jest to aby nie przysmażyć panierki ponieważ będzie bardzo twarda. Dlatego przewracamy co jakiś czas na drugą stronę. Po usmażeniu odstawiamy kurczaka na talerz z ręcznikiem papierowym w celu zredukowania nadmiaru oleju.
Krok 6 - Burger z kurczakiem w panierce, serem, pomidorem i sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym foto
W między czasie kiedy smażymy kurczaka - rozgrzewamy piekarnik w termoobiegu 180 C i wstawiamy przekrojoną bułkę na 5 minut. Wyciągamy bułki. Na dolną cześć dodajemy sos BBQ na niego 2 duże kawałki kurczaka. Na kurczaka ser cheddar (im szybciej tym lepiej ponieważ ser stopi się na gorącym kurczaku). Na ser 2 plastry pomidora, liście sałaty lodowej. Na koniec dodajemy własny sos jogurtowy i zakrywamy górną częścią bułki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Wacław 22.03.2015 15:23
na bogato kanapka ;-)
R'n'G Kitchen 22.03.2015 14:28
PrzeMegaPyszny! <3
erym 22.03.2015 13:18
smakowicie wyglada
Internetowa Kuchnia 22.03.2015 13:12
Ale apetyczny burger :)
Aleksandra/Olcia 22.03.2015 12:01
super mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat