Burger wieprzowy z kapustą i jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    300 g
  • kapusta biała

    0,5 szklanki
  • cydr

    0,5 szklanki
  • jabłko winne

    1 sztuka
  • żółty wędzony ser

    2 plastry
  • bułki

    2 sztuki
  • żubrówka

    50 ml
  • przecier pomidorowy

    100 ml
  • śliwki wędzone

    5 sztuk
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

  • sałata chrupiąca

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Wędzone śliwki drobno kroimy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy śliwki i przez chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy alkohol. Czekamy aż płyn się zredukuje o połowę i dodajemy cukier, ocet oraz przecier pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Dusimy wszystko na maleńkim ogniu ok. 15 - 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos studzimy, miksujemy i przecieramy przez sitko.
2.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Po kilku minutach dodajemy cydr, nieco soli i pieprzu. Garnek przykrywamy, ogień ustawimy na minimum i wolniutko dusimy naszą kapustę przez około 30 minut. Rzecz jasna, pamiętamy o okresowym pomieszaniu zawartości rondelka.
3.
Wieprzowinę mielimy na drobnym sitku, doprawiamy solą, odrobiną pieprzu, majerankiem i kminkiem. Formujemy dwa kotlety i smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po około 5 minut z każdej strony. Gdy z kotletów wytopi się nieco tłuszczu, na patelnię wrzucamy dwa plastry jabłka o grubości około 1 – 1,5 cm. Na podpieczonym spodzie bułki układamy ulubioną mieszankę sałat, następnie kładziemy grillowany plaster jabłka, kotlet, ser, 2 – 3 łyżki sosu oraz podduszoną kapustę. Całość przykrywamy górą bułki i zjadamy ze smakiem, póki gorące.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 23.06.2017 16:40
smakowicie wygląda
Marcepanowy kącik 25.12.2016 13:17
Pyszne jedzonko :)
Motorek 05.12.2016 10:13
uwielbiam takie jedzonko
w mojej kuchni 02.12.2016 15:56
syty i z witaminkami
Futka 02.12.2016 13:19
Pysznie i pożywnie :)
olkaaa 02.12.2016 12:52
bardzo lubię
slodkieniebo 02.12.2016 11:55
Uwielbiam takie burgery <3
Madzai 02.12.2016 11:48
Ale smakowity!
AZgotuj 02.12.2016 11:33
Pyszny i jak dużo w nim spaniałych dodatków:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat