Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger grecki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

suszona mięta 2 łyżeczki
ser halloumi 2 plastry
bulki do hamburgerow 2 sztuki
jogurt naturalny 0,5 szklanki
czosnek 1 ząbek
czarne oliwki bez pestek 5 sztuki
sok z cytryny 0,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
jagnięcina 300 mielona
ogórek 8 plasterków
cebula czerwona 4 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Burger grecki

1.
Sos: Czosnek, oliwki (bez pestek!) rozcieramy z solą w moździerzu. Dodajemy jogurt, oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

2.
Kotlety: Mięso mieszamy z miętą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.

3.
Burgery: Kotlety pieczemy na grillu po 3,5 minuty z każdej strony – w środku powinny być soczyste i lekko różowe. W tym samym czasie podpiekamy bułki i plastry sera. Dolną część bułki smarujemy sosem jogurtowym, układamy krążki cebuli, kotlet, ser, plasterki ogórka i znowu sos. Przykrywamy górą bułki i natychmiast podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 12.08.2013 19:36
Fajnie się prezentuje !
ALAGOR 08.11.2012 11:10
wypasiony ;)
Motorek 11.10.2012 23:40
pyszniutki
CurlyHairGirl 08.10.2012 21:10
Świetny. Uwielbiam domowe wersje fast foodów.
CurlyHairGirl 08.10.2012 21:10
Świetny. Uwielbiam domowe wersje fast foodów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak