Burger grecki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszona mięta

    2 łyżeczki
  • ser halloumi

    2 plastry
  • bulki do hamburgerow

    2 sztuki
  • jogurt naturalny

    0,5 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • czarne oliwki bez pestek

    5 sztuki
  • sok z cytryny

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • jagnięcina

    300 mielona
  • ogórek

    8 plasterków
  • cebula czerwona

    4 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Sos: Czosnek, oliwki (bez pestek!) rozcieramy z solą w moździerzu. Dodajemy jogurt, oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

2.
Kotlety: Mięso mieszamy z miętą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.

3.
Burgery: Kotlety pieczemy na grillu po 3,5 minuty z każdej strony – w środku powinny być soczyste i lekko różowe. W tym samym czasie podpiekamy bułki i plastry sera. Dolną część bułki smarujemy sosem jogurtowym, układamy krążki cebuli, kotlet, ser, plasterki ogórka i znowu sos. Przykrywamy górą bułki i natychmiast podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 12.08.2013 19:36
Fajnie się prezentuje !
ALAGOR 08.11.2012 11:10
wypasiony ;)
Motorek 11.10.2012 23:40
pyszniutki
CurlyHairGirl 08.10.2012 21:10
Świetny. Uwielbiam domowe wersje fast foodów.
CurlyHairGirl 08.10.2012 21:10
Świetny. Uwielbiam domowe wersje fast foodów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat