Burger - amerykański klasyk

Ali

Ali

Burger - amerykański klasyk

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułki hamburgerowe

  • mielony antrykot

    150 gram na osobę
  • ser cheddar

    1 plasterek na osobę
  • sałata lodowa

  • cebula czerwona

  • pomidor

  • ogórek kiszony

  • przyprawa Cajun

    1/3 łyżeczki na osobę
  • keczup

  • majonez

  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki.
Cebulę podsmażamy na oleju z odrobina soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy przestygnąć.

Mielone mięso solimy i dodajemy przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło.
Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki.
Ali
Przepis na domową przyprawę Cajun znajdziecie na moim profilu DS. Można oczywiście również kupić ją w sklepie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat