Przepis i sposób przygotowania na: Burek z mięsem mielonym
Mięso mielone przyprawiamy wedle uznania, ja zawsze daje słodka paprykę, chilli, oregano, sól, pieprz. Następnie mięso smażymy i przerzucamy na durszlak do odkapania, dobrze jak mięso jest w miarę suche.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto filo układamy 3 płatami na sobie, delikatnie by go nie rozerwać. Jeśli jest to ciasto firmy henglein to kroimy na 16 kawałków, jeżeli z Lidla to na 12. Każdy kawałek delikatnie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oliwie, następnie dajemy na niego kawałek sera (opcjonalnie) i mięso mielone. Zawijamy w rulon i układamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Gdy mamy wszystkie już na blaszce to delikatnie pędzelkiem smarujemy ich wierzch i wkładamy do piekarnika na 15-20min. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je i podajemy na stół. Burki są z reguły raczej suche, a ciasto powinno się łamać.