Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burek z mięsem mielonym

5.0
(29)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Burek z mięsem mielonym to danie wywodzące się z Bałkanów, które nadaje się idealnie na obiad jak i przekąskę na imprezy.

Składniki:

Całość

ciasto filo 300 g
mięso mielone 500 g
oliwa 5 ml
ser 8 plaster

Porada

Opcjonalnie można ciasta nie kroić na kawałki, a zawinąć w jeden lub dwa kawałki i tak podawać na obiad, wtedy jednak polecam po 10min pieczenia obrócić burka na druga stronę by się równomiernie upiekł

Przepis i sposób przygotowania na: Burek z mięsem mielonym

Mięso mielone przyprawiamy wedle uznania, ja zawsze daje słodka paprykę, chilli, oregano, sól, pieprz. Następnie mięso smażymy i przerzucamy na durszlak do odkapania, dobrze jak mięso jest w miarę suche.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ciasto filo układamy 3 płatami na sobie, delikatnie by go nie rozerwać. Jeśli jest to ciasto firmy henglein to kroimy na 16 kawałków, jeżeli z Lidla to na 12. Każdy kawałek delikatnie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oliwie, następnie dajemy na niego kawałek sera (opcjonalnie) i mięso mielone. Zawijamy w rulon i układamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Gdy mamy wszystkie już na blaszce to delikatnie pędzelkiem smarujemy ich wierzch i wkładamy do piekarnika na 15-20min. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je i podajemy na stół. Burki są z reguły raczej suche, a ciasto powinno się łamać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak