Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowy krem z pieczonych buraków

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
seler 1/2 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
śmietana 30% 1 szklanka
barszcz czerwonay instant 1 opakowanie
sok z cytryny
bulion drobiowy 2 szklanki
ziemniaki 3 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowy krem z pieczonych buraków

Buraki dobrze myjemy odcinamy końcówki i zawijamy w folie aluminiową. Wstawiamy do pieca na ok 40 min w 180 stopni. Następnie gotujemy wywar warzywny. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę ,seler, pietruszkę i obrane całe ziemniaki dodajemy liść laurowy i sól do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy bulion , zostawiając w bulionie tylko ziemniaki ja dodałam jeszcze 2 szklanki gotowego bulionu. Kiedy buraki zrobią się miękkie wyciągamy je z pieca i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce . dodajemy do bulionu - zagotowujemy. Gotujemy ok 15 min. Następnie wszystko miksujemy na krem. dodajemy barszcz instant z torebki . Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 procent - zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 14.01.2014 12:35
Zachęcający,muszę zrobić.
SylwiaMagdaSabin 14.01.2014 11:57
Zachęcający kolorek.
Aleksandra/Olcia 14.01.2014 09:52
uwielbiam wszystko co buraczkowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak