Przepis i sposób przygotowania na: buraczki zakwaszane z ryżowymi ciastkami
Buraki pokroić w plastry, umieścić w słoju razem z ząbkami czosnku, kromką żytniego, razowego chleba i zalać letnią wodą. Zakryć gazą i odstawić na 5-6 dni. Po tym czasie, buraczki wyjąć, rozdrobnić w malakserze lub pokroić w kostkę i ugotować na miękko razem z rodzynkami w części soku ze słoja. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę ryżową (lub ryż zmielony w młynku do kawy) zalać maślanką i odstawić na noc ((12 godzin) w celu fermentacji. doprawić solą, pieprzem i chilli, dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie), przelać do papierowych foremek i wstawić do żaroodpornych szklanek. Przykryć wieczkiem i ugotować na parze (około 20 minut). Podawać razem z buraczkami.