Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki do zasmażania.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

burak ćwikłowy 6 kg
ocet jabłkowy 150 ml
sól 4 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
cukier 8 łyżek
do zasmażania-
masło 3 dag
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki do zasmażania.

Buraki wyszorowałam dokładnie i w łupinkach ugotowałam na miękko (ok. godziny).Po odcedzeniu i lekkim wystudzeniu obrałam ze skórki.Praktycznie poprzez pociągnięcie ręką uwalniały się z łupin. Starłam przygotowane buraki na średnio drobnej tarce jarzynowej.Wlałam ocet jabłkowy,wsypałam sól,pieprz i cukier i dokładnie wymieszałam.proponuję spróbować i ew. doprawić wg. własnego gustu.Ale można lepiej doprawić już podczas zasmażania. Startymi warzywami napełniłam słoiki,lekko dociskając by nie było pustych przestrzeni .Pasteryzowałam20 minut. Otrzymałam 8 słoików o pojemności 900 ml. Gdy chcę zasmażyć je do obiadu rozpuszczam na patelni ok.3 dag masła,szklę na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę,oprószam łyżką mąki i zasmażam chwilkę.Do tego dodaję słoik moich buraczków i zasmażam razem mieszając,aż będą gorące.Można je wtedy jeszcze doprawić lub jeśli ktoś lubi dodać łyżkę śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.09.2012 19:06
uwielbiam do mielonego
Justyna87 23.09.2012 18:47
super
Justyna87 23.09.2012 18:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak