buraczane burgery

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

kotlety

  • buraki czerwone

    0,5 kg
  • kasza jaglana

    1 woreczek
  • cebula czerwona

    1 szt
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • bułka tarta

    0,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • bułki

    4 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • ketchup łagodny

    2 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • sałata lodowa

    4 liście
  • pomidor

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - buraczane burgery foto
Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Krok 2 - buraczane burgery foto
Buraki myjemy, obieramy. Trzemy na tarcie o średnich oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody.
Krok 3 - buraczane burgery foto
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy wystudzoną do buraków. Dodajemy również cebulę, mąkę, jajko, przyprawy.
Krok 4 - buraczane burgery foto
Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron. Bułki przecinamy wzdłuż. Podpiekamy w piekarniku. Do bułek dajemy sałatę, piórka cebuli, ketchup, majonez, plasterki pomidora oraz kotlety.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutka123 28.12.2016 11:37
zrobię napewno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat