Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczane bułeczki

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki:

burak 1 sztuka
mąka pszenna 85 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
pestki słonecznika 12 dag posiekanych
mleko ciepłe 0,5 litra
drożdże 2,5 dag
oliwa 75 mililitrów

Dodatkowo:

mąka 0,5 szklanki
mleko 50 mililitrów
pestki słonecznika do posypania
kumin do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczane bułeczki

Buraka umyj i obierz. Zetrzyj na tarce.
Do dużej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, pokruszone drożdże, oliwę składniki wymieszaj i przelej do startego buraka.

Całość przełóż do suchych składników i wyrób ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut.

Gotowe ciasto zagnieć, podziel na ok 20 części i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem albo kuminem.
Piecz w 230 stopniach przez około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 25.08.2015 16:07
dokładnie,bułeczki mają lekki smak buraczków
Ewa Wojtaszko 25.08.2015 15:54
a do tego jakie smaczne :)
Ewa Wojtaszko 25.08.2015 15:49
dziękuje :)
MałaMi89 24.08.2015 21:47
Mają. Ja kiedyś piekłam chałkę buraczaną (mam tu w księdze), też z tartych buraków, a nie gotowanych i delikatnie czuć było smak buraczkowy, ale była świetna w smaku! :)
Mama niejadka 24.08.2015 21:28
Super wyglądają
Renataj 24.08.2015 21:13
Coś nowego, oryginalnego i fajnie się prezentującego na stole:)
Lucan 24.08.2015 18:52
czy bułeczki mają jakiś nowy posmak?
IKrakowianka 24.08.2015 16:49
bardzo ładne :)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.08.2015 16:16
wyglądają smacznie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak