Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bunia robi Currywurst :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
masło 1 łyżka
olej 2 łyzki
ketchup pikantny 1 szklanka
woda 1 szklanka
Cebulka smażona Prymat 2 kostki
bulion wołowy 1 kostka
sos śliwkowy 1/2 łyżki
curry 2 łyżki
papryka mielona 2 łyżki
serek topiony kremowy 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
biała kiełbasa 2 surowa
parówki 2 grube

Przepis i sposób przygotowania na: Bunia robi Currywurst :

Pamiętam jeszcze z czasów wyjazdów sąsiedzkich do NRD kiełbaski ( trafiały się różne ) w pikantnym sosie - w ramach rodzinnych opowieści zrobiłam by pokazać wnukom jak smakują .

Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez 10 minut. Wyjąc ( wywar zachować )i pokroić na skośne kawałki .Parówki pokroić tak samo.
Cebule drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć do garnuszka , dodać wywar z gotowania kiełbasy, oba rodzaje kiełbas, masło, mini kostki cebulowe ( rozkruszone ) , paprykę , kostkę bulionową , serek topiony..Dusić 10 minut na małym gazie. Doprawić do smaku sosem śliwkowym .
Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem.

Zmieniłam trochę podstawowy przepis na Currywurst ( dodałam mniej ketchupu, więcej cebuli, kostkę cebulową i bulionową a dodatkowo serek bo dzieci wolą łagodniejsze sosy. ).Muszę stwierdzić , że ten domowy przepis jest jak dla mnie ciekawszy smakowo .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 21.05.2013 17:51
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak