Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki żytnie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 20 g
mleko 120 ml
woda ciepła 120 ml
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki

ciasto właściwe

mąka chlebowa 100 g
mąka żytnia pełnoziarnista 200 g
masło 2 łyżeczki
siemię lniane 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żytnie

Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Obie mąki wymieszać z solą. W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki: gotowy zaczyn, obie mąki, masło, następnie wyrobić ciasto przez 2-4 minuty na małych obrotach za pomocą haka. Siemię lniane lub inne ziarna dodać na końcu, wymieszać. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, ciasto przełożyć zagnieść parę razy. Ciasto na bułki podzielić na 8 równych części o wadze 80-90 g każda. Formowanie bułki sposób uniwersalny: Kulkę ciasta turlać po stolnicy dłonią oproszoną mąką, zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągać ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijać ciasto pod spód tak aby góra bułeczki była gładka. Lekko spłaszczyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką. Bułki układać na blasze z zachowaniem odstępu, wierzch bułek również oprószyć mąką. Odstawić do wyrastania na 50-60 minut, pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. Przed pieczeniem zrobić przedziałek za pomocą tępej krawędzi noża lub drewnianej pałeczki. Piec przez 20-30 minut, aż bułki się zarumienią. Ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 03.06.2016 14:21
Mam wrażenie, że są bardzo chrupiące.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak