Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn

woda ciepła 1 szklanka
drożdże 30 gram
cukier 1 łyzka

Ciasto

mąka 3,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej 1\3 szklanki

Farsz

cebula 1-2 sztuki
pieczarki 400 gram
masło 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zaczyn. W tym celu do szklanki ciepłej wody dodajemy pokruszone świeże drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki.
Krok 1 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
2
Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
3
Przygotowujemy składniki na ciasto: mąkę, jajko, olej , sól, oraz zaczyn.
Krok 3 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
4
Mąkę przesiewamy: dodajemy do niej jajko, sól i zaczyn. Mieszamy składniki.
Krok 4 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
5
Na końcu dodajemy olej i zagniatamy ciasto.
Krok 5 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
6
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 6 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
7
Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w plastry, cebule drobno kroimy.
Krok 7 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
8
Na patelni roztapiamy masło , dodajemy do niego cebulę i pieczarki- razem smażymy. Dodajemy szczyptę kucharka i pieprzu
Krok 8 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
9
Z wyrośniętego ciasta - odmierzamy potrzebną cześć ciasta- wielkości placuszka , który mieści nam się w dłoni. Ciasto faszerujemy pieczarkami-zwijamy i formujemy z niego okrągłą bułeczkę.
Krok 9 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
10
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia.
Krok 10 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
11
Bułeczki obsypujemy po górze czarnuszką.
Krok 11 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto
12
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach- do zrumienienia się bułeczek. Smacznego!!!
Krok 12 - Bułki z pieczarkowym wsadem - z nutą czarnuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 15.05.2014 19:28
Na pewno smaczne takie bułeczki :)
Krystyna32 13.05.2014 09:41
bułeczki pierwsza klasa :)
Anna20 13.05.2014 09:20
coś dla mnie :)
molanka 13.05.2014 08:22
ciekawy dodatek do zupy
iziona 13.05.2014 07:34
Ostatnio robiłam cos podobnego, ale dzieciaki były zadowolone :)
patryska76 12.05.2014 23:06
Bułeczki palce lizać ;-)
kornelcia 12.05.2014 23:05
z pieczarkami ..super pomysł
Jusiaa 12.05.2014 22:17
Do schrupania :)
Konczi 12.05.2014 21:48
super są - lubię czarnuszkę
agnieszka131919 12.05.2014 21:36
pyszności...
gosia1988 12.05.2014 21:14
na pewno smaczne
norweska20 12.05.2014 21:13
zapomniałam w składnikach zapisać ; pieczarki z cebulą doprawiamy do smaku : pieprzem i Kucharkiem..-ach ten brak edycji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak