Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z owsianką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 20 g
woda 100 g
cukier 1 łyżeczka
płatki owsiane (ugotowana owsianka) 200g
masło 35 g
mąka pszenna typ 650 300 g
mąka pszenna typ 2000 100 g
sól 1 płaska łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z owsianką

Kroki postępowania

1

Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać.
Krok 1 - Bułki z owsianką foto
2

Dodać ostudzoną owsiankę i miękkie masło.
Krok 2 - Bułki z owsianką foto
3

Następnie wsypać obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto (jeśli owsianka nie była zbyt gęsta, może trzeba będzie dosypać łyżkę lub dwie mąki), odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 3 - Bułki z owsianką foto
4

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. podzielić na 10 kawałków i z każdego uformować bułeczkę.
Krok 4 - Bułki z owsianką foto
5

Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia,
Krok 5 - Bułki z owsianką foto
6
przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Krok 6 - Bułki z owsianką foto
7
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20-22 minut. Wystudzić na kratce
Krok 7 - Bułki z owsianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 19.05.2016 14:20
smacznie wyglądają
Madzai 19.05.2016 14:07
Super przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak