Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z młodą kapustą.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
sól 2 płaskie łyżeczki
olej 5 łyżek

Farsz

kapusta 1 mała młoda główka
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 2 łyżeczki
przyprawy 2 łyżeczki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Przyprawy możemy użyć dowolnej, ja miałam gotową suszoną mieszankę w której skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, natka pietruszki, kurkuma, lubczyk, curry, czosnek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z młodą kapustą.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''. Po tym czasie do mąki dodajemy sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Krok 1 - Bułki z młodą kapustą. foto
2
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękkie dokładnie ją odcedzamy. Dodajemy olej i przyprawy, przesmażamy kilka minut często mieszając, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie studzimy.
Krok 2 - Bułki z młodą kapustą. foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułki.
Krok 3 - Bułki z młodą kapustą. foto
4
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
Krok 4 - Bułki z młodą kapustą. foto
5
Bułki pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Krok 5 - Bułki z młodą kapustą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 09.07.2016 17:32
Dziękuję:)
kd045 10.06.2016 20:37
Pysznosci ;)
Babeczka35 10.06.2016 08:38
Dziękuję:)
Kolorowa 09.06.2016 20:39
Bardzo ciekawie ;)
Babeczka35 09.06.2016 19:01
Dziękuję i polecam:)
Malinka 09.06.2016 12:00
Z młodą kapustą jeszcze nie robiłam, ale wyglądają bardzo apetycznie!
jagoda5913 09.06.2016 11:55
ciekawe połączenie
Habibi 09.06.2016 11:24
niezwykle smakowite bułeczki :)
Babeczka35 09.06.2016 08:03
Martyna częstuj się:)
SzczyptaChili 09.06.2016 06:22
Świetny pomysł , z chęcią bym się poczęstowała taka bułeczką do barszczu :)
Iwusia 08.06.2016 23:52
smakowity pomysł
sezamek 08.06.2016 23:35
Fajny pomysł
Urszula Świeca 08.06.2016 23:26
Pyszne bułeczki.))
Justyna Jussstiii 08.06.2016 23:01
ooo prosze fajny pomysł
halina17 08.06.2016 22:42
Dobry pomysł na bułki z młodą kapustą,
gusia1000 08.06.2016 22:40
Bardzo dobre muszą być.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak