Bułki z kaszanką

Bułki z kaszanką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na nadzienie

  • kaszanka

    500 g
  • cebula biała

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżeczki
  • pomidory suszone w zalewie

    3-4 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    450 g
  • Smalec wieprzowy

    170 g
  • woda

    200 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta

Dodatkowo

  • cząber

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułki z kaszanką

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki z kaszanką foto
Przygotowanie nadzienia:
Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.
Krok 2 - Bułki z kaszanką foto
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.
Krok 3 - Bułki z kaszanką foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut.

Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

bestia1155
bestia1155 13.10.2015 14:44
ładnie wyglądają
Maridka19 04.05.2015 10:09
Świetny pomysł a bułeczki wyglądają bardzo pysznie .
Ola1984 03.05.2015 13:04
Bułeczki pierwsza klasa.
ania2610 03.05.2015 12:40
świetny pomysł na wykorzystanie kaszanki!
Mniam 03.05.2015 00:31
Lubię kaszankę, więc bułeczki z jej udziałem na pewno by mi smakowały :)
ada.la 02.05.2015 21:31
ciekawy przepis
halina17 02.05.2015 21:29
pomysłowe bułki
2milutka 02.05.2015 20:51
Jesteś genialna :)
Janina 02.05.2015 20:14
Super przepis, pyszne muszą być;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat