Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na nadzienie
-
kaszanka
500 g -
cebula biała
1 szt -
cebula czerwona
1 szt -
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki -
pomidory suszone w zalewie
3-4 szt -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej
1 łyżka
Składniki na ciasto
-
mąka tortowa
450 g -
Smalec wieprzowy
170 g -
woda
200 ml -
sól
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta
Dodatkowo
-
cząber
2 łyżki -
jajko
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Bułki z kaszanką
Kroki postępowania

Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.

Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.

Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.
Komentarze (9)