Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z chrupiącą skórką z dodatkiem semoliny i siemienia lnianego

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kubka
semolina 0,5 kubka
woda 0,5 kubka cepłej
oliwa 2 łyżki
drożdże 1 łyżeczka suchych
cukier 0,5 łyżeczki
siemię lniane 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z chrupiącą skórką z dodatkiem semoliny i siemienia lnianego

Kroki postępowania

1
Wodę (nie może być za zimna ani za gorąca) wymieszać z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Odstawić na 15 min.
Następnie dodać resztę składników i odłożyć ciasto na około 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około połowę. Wyrobić ciasto jeszcze raz, dobrze i dość długo ugniatając.
Uformować bułeczki (my się pobawiliśmy i porobiliśmy różne kształty). Przykryć bułeczki szmatką i odstawić na kolejną godzinkę.
Krok 1 - Bułki z chrupiącą skórką z dodatkiem semoliny i siemienia lnianego foto
2
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 5 min i zmniejszyć do 180 stopni, zostawić jeszcze na 10-15 min.
Krok 2 - Bułki z chrupiącą skórką z dodatkiem semoliny i siemienia lnianego foto
3
Wyciągnąć, jak bułeczki będę bardzo twarde włożyć je jeszcze ciepłe do woreczka i zostawić na 15 min.
Krok 3 - Bułki z chrupiącą skórką z dodatkiem semoliny i siemienia lnianego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerzy3 10.06.2013 16:05
wyglądają apetycznie,aż się chce jeść śniadania
Paolcia 10.06.2013 14:35
zjadłabym :)
reniatka 10.06.2013 14:23
świetne te bułeczki
idealme 10.06.2013 14:15
palce lizać ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak