Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 200 g
drożdże świeże 15 g
woda letnia 1,5 szk
cukier trzcinowy 1 łyżka
olej 5 łyżka
mąka tortowa 250 g
mąka żytnia 250 g
mąka pszenna 500 g
Cebulka smażona Prymat 100 g
kiełbasa szynkowa 200 g
ogórek sałatkowy 300 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą

Kroki postępowania

1
Drożdże wrzucić do dużej miski i rozetrzeć je z cukrem. Następnie dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać płynne składniki. Potem wsypać wszystkie mąki i sól. Kiełbasę ( u mnie w plasterkach ) pokroić a ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać cebulkę, dodać kiełbasę i ogórka
Krok 1 - Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą foto
2
i wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić. Blachy oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto dzielić na porcje ( u mnie dziś duże bułki, więc wyszło mi 11 bardzo dużych bułek ), formować w bułki i układać na blasze ( można zrobić mniejsze bułki, wtedy będzie ich więcej ).
Krok 2 - Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą foto
3
Bułki zostawić do podrośnięcia a gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.
Krok 3 - Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą foto
4
Smacznego.
Krok 4 - Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 24.02.2014 11:52
Super pomysł, a bułeczki wyglądają bardzo smacznie i zapewne takie są
Poison1988 12.02.2014 17:19
Ale wyborna buła i do tego na zakwasie :) cudo!
marcia7 12.02.2014 17:19
fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak