Bułki włoskie z czarnymi oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kubek
  • semolina

    0,5 kubka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • drożdże

    1 łyżeczka suchych
  • woda

    0,5 kubka ciepłej
  • mleko

    1/4 kubka
  • syrop klonowy

    1 łyżeczka
  • oliwki czarne Smak

    6 sztuk
  • płatki kukurydziane

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól morska

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wymieszać z wodą (powinno być ciepłe) w misce, dodać do mieszanki drożdże, łyżeczkę mąki i syrop klonowy. Przykryć miskę szmatką i zostawić na 20 min aby zaczęło pracować.
Oliwki pokroić w mniejsze kawałeczki.
Następnie dodać do rozczynu resztę składników i dobrze ugnieść ciasto. Uformować bułeczki i poukładać na blaszce. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godz do wyrośnięcia. Na dno piekarnika położyć naczynko żaroodporne z gorącą wodą. Piec 25 min w 210 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 26.05.2013 06:58
Nie jestem amatorem oliwek, ale bez nich to bułeczka jak dla mnie idealna
migotka28 25.05.2013 18:34
ładnie wyglądają oliwek nie lubię ale moze z suszonymi pomidorami tez dałoby radę zrobić
kasienka23 25.05.2013 18:18
pomysłowe takie bułeczki
mufinka79 25.05.2013 12:19
bardzo apetyczne te bułeczki :)
angelika14 25.05.2013 11:43
apatetyczne bułeczki
marta1221 25.05.2013 10:56
pycha na śniadanko
paulina2157 25.05.2013 10:41
pięknie wyglądają
Pyszota 25.05.2013 10:38
wyglądają smacznie
Bernadeta1 25.05.2013 09:44
bardzo smaczne
Paolcia 25.05.2013 09:43
aż chce sie jeść takie bułeczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat