Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZAKWAS mieszany

zakwas żytni 20 g
zakwas pszenny 20g pełnoziarnisty
mąka pszenna pełnoziarnista 15 g
mąka żytnia 15g typ720
woda letnia 80-100 g

CIASTO właściwe

mąka tortowa 220 g
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
mąka kukurydziana 50 g
otręby żytnie 10 g
siemię lniane 10g łamane
woda letnia 150 ml
miód płynny 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
drożdże suche 1/2 łyżeczki
olej słonecznikowy 2 łyżki

Porada

Do ciasta można dodać nieco ulubionych ziół, kminek lub czarnuszkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach

Kroki postępowania

1
Na 10-12 godzin przed pieczeniem dokarmić zakwas - połączyć oba zakwasy, mąki oraz letnią wodę, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić 1 bardzo ciepłe miejsce.
Krok 1 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
2
Do gotowego zakwasu dodać miód, olej, drożdże - dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
3
Dodać letnią wodę, odważone mąki oraz sól, otręby i len.
Krok 3 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
4
Wyrobić ciasto, które będzie dość lepiące, ale zwarte. Włożyć do natłuszczonej miski.
Krok 4 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
5
Nakryć naczynie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 5 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
6
Wyrośnięte ciasto delikatnie podzielić na równe porcje, dłonie posmarować olejem i uformować 9 bułek - układać w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
7
Blaszkę wsunąć do piekarnika z włączonym światełkiem (daje ono sporo ciepła) i pozostawić, aż podrosną.
Krok 7 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
8
Piec w temp. 230*C ok. 12 minut
Krok 8 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto
9
Bułeczki przestudzić na kratce przynajmniej przez kilka minut.
Krok 9 - Bułki wieloziarniste na mieszanym zakwasie i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 13.11.2014 17:58
Super bułki.
Alex_M 13.11.2014 17:18
świetne bułeczki :)
Beatris 13.11.2014 13:09
Niezwykle apetyczne bułeczki:)
mysza75 13.11.2014 12:24
jakie zdrowe bułeczki
Pietruszka 13.11.2014 11:17
fajne bułeczki, domowe najlepsze
jasiek 13.11.2014 11:13
domowe pieczywko mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak